Under cover participatieplaats

Update: di 21 juli 2020 - 20:43 uur

Sociale monitor

Burgerheid.nl speurt naar de inzet van de participatieplaats onder een valse naam. Het is zeer bedenkelijk en verdacht als een gemeente de participatieplaats under cover aanbiedt of in een nieuwe hybride vorm (bijeengeraapte voorzieningen). Daar kan eigenlijk geen fatsoenlijke reden voor zijn. Zou men de verbinding met artikel 10a van de Participatiewet proberen te verstoppen en op die manier sjoemelruimte creƫren?

Ja, om aan te wenden in dubieuze projecten, om re-integratiebudgetten deels weg te sluizen, om prestigeprogramma’s van wethouders werk & inkomen mogelijk te maken, om werklozen aan het lijntje te houden, om schimmige deals te sluiten met (sociale) ondernemingen en verzin het maar.

En om rechten van burgers onrechtmatig in te perken.

Gemeente Deventer: werkervaringsplaats

Gemeente Deventer biedt de participatieplaats aan onder de schuilnaam ‘werkervaringsplaats’. Dat kunnen we opmaken uit de tekst op De DeventerWijzer, een website beheerd door de Bibliotheek Deventer in opdracht van de gemeente.

Overigens levert zoeken op ‘werkervaringsplaats’ op Deventer.nl net zoveel op als zoeken op ‘participatieplaats’, namelijk niets. Het is wel duidelijk dat gemeente Deventer niet al te veel ruchtbaarheid en transparantie aan alles wil geven. En dat is niet zomaar!

Een echte werkervaringsplaats – zoals deze is bedoeld – is niet hetzelfde als een participatieplaats. De werkervaringsplaats pur sang is bijvoorbeeld bedoeld om een bepaald soort werkervaring (in een specifiek vakgebied) op te doen. Bij een participatieplaats gaat het niet om de werkzaamheden. Die is onder meer bedoeld om (weer) te wennen aan het werken en samenwerken met collega’s.

Gemeenten spreken ook wel over een werkervaringsplaats (stage) op hun ‘werken bij de gemeente’ pagina. Het betreft hier geen re-integratievoorziening. Voorbeeld gemeente Uden.

Gemeente Zwolle: we moeten gokken

Op de website van gemeente Zwolle komen we een vermelding over werkervaringsplek tegen, maar zonder enige informatie. We moeten hier gokken: het zou zomaar kunnen zijn dat hier sprake is van een under cover participatieplaats. We moeten het in elk geval zien in de context van werken zonder loon (opstap naar een betaalde baan).

Gemeente Barneveld: mensenhandel

Op de website van gemeente Barneveld vinden we de participatieplaats niet. Maar uit de informatie waarmee werkgevers (premiejagers?) worden verleid om met de gemeente samen te werken in een handeltje in mensen blijkt dat hier de werkervaringsplaats de under cover participatieplaats is.