Participatieplaats en premie

Update: zo 19 juli 2020 - 11:48 uur

Sociale monitor

Dit zijn de resultaten van een onderzoek naar de wijze waarop gemeenten de re-integratievoorziening participatieplaats en de bijbehorende premie (artikel 10a Participatiewet) hebben verwerkt in hun lokale wet- en regelgeving.

Globaal beeld

Op dit moment is het globale beeld van Burgerheid.nl dat veel gemeenten in de lokale wet- en regelgeving (decentrale regelgeving) onduidelijk of zelfs stilzwijgend zijn over de inzet van de re-integratievoorziening participatieplaats. Het gaat dan om zo’n 140 gemeenten, pakweg twee vijfde van de 355 gemeenten.

Wat betreft de bijbehorende premie die bij verordening moet worden geregeld als er sprake is van inzet van de re-integratievoorziening participatieplaats zien we dat vastlegging in ongeveer 40 gevallen (ruim 11%) niet lijkt te gebeuren (of moeilijk vast te stellen).

Is dat ernstig? Jazeker want er is een verordeningsplicht. Ook als we dit zouden aanhouden tegen een (behoorlijke) informatieplicht.

Premie
De hoogte van de premie per zes maanden – een recht van iemand die op een participatieplaats werkt – varieert enorm. In twee gevallen (gemeente ‘s-Hertogenbosch en gemeente Vught) is deze zelfs € 0,00 (mag dat wettelijk volgens artikel 10a lid 6 PW?) en in nog wat meer gevallen lager dan € 100.

Het grootste deel van de gemeenten die de premie hebben vastgesteld (209 aangetroffen), deed dat op € 100. Dat komt ongeveer neer op 1 op de 3. Een wat minder groot deel koos voor € 300 (iets meer dan één vijfde). Uitschieters naar boven – € 600 en hoger – vormen zo’n 14%

We moeten bedenken dat een halfjaarlijkse premie van € 100 (ofwel € 200 per jaar) slechts 7,8% is van het wettelijk maximumbedrag dat wordt vrijgelaten (€ 2.570 per jaar, artikel 31:2 j Participatiewet).

CONCLUSIE

Veel gemeenten (pakweg twee vijfde) lijken de wet ten aanzien van de re-integratievoorziening participatieplaats te veronachtzamen. Het grootste deel van de gemeenten die een premie hebben vastgesteld, is niet ruimhartig (bijna twee vijfde). De rest, iets meer dan één vijfde, is van ruimhartiger tot relatief gul.

Participatieplaats

Een gemeente kan iemand die algemene bijstand ontvangt en voor wie de kans op inschakeling in het arbeidsproces gering en die daardoor vooralsnog niet bemiddelbaar is op de arbeidsmarkt, onbeloonde additionele werkzaamheden laten verrichten gedurende maximaal twee jaar (maximaal met twee keer een jaar te verlengen, dus in totaal vier jaar).

Onder additionele werkzaamheden worden primair op de arbeidsinschakeling gerichte werkzaamheden verstaan die worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

Scholing of opleiding kan deel uitmaken van het aanbod van de gemeente.

De gemeente kan een participatieplaats aanbieden, dus is dat niet verplicht.

De belanghebbende is echter verplicht een aangeboden participatieplaats aan te nemen!

Premie participatieplaats (artikel 10a zesde lid PW)

Het college verstrekt aan belanghebbende, telkens nadat hij gedurende zes maanden additionele werkzaamheden in een participatieplaats heeft verricht, een premie als hij naar het oordeel van het college in die zes maanden voldoende heeft meegewerkt aan het vergroten van zijn kans op inschakeling in het arbeidsproces.

Doorlopende monitoring

Burgerheid.nl wil de toepassing van de Participatiewet (artikel 10a. Particpatieplaatsen) op deze webpagina doorlopend monitoren en zo actueel mogelijk verslag doen.

Voorbehoud

De gegevens zijn verzameld door handmatige inventarisatie vanuit de lokale wet- en regelgeving van gemeenten (overwegend re-integratieverordeningen). Ondanks de zorgvuldigheid die hierbij is betracht, kunnen daarbij fouten zijn gemaakt. Bij melding daarover (via de contactmogelijkheid) zal vlotte aanpassing deze webpagina volgen.


DE INVENTARISATIE

De bedragen in deze inventarisatie zijn de premies per zes maanden.

€ 0 | 2x

‘s-Hertogenbosch, Vught

€ 50 | 9x

Apeldoorn, Brummen, Enschede, Epe, Gouda, Kampen, Lochem, Stadskanaal, Waddinxveen

€ 80 | 1x

Sittard-Geleen

€ 90 | 1x

Duiven

€ 100 | 72x

Aa en Hunze, Altena, Assen, Barneveld, Beesel, Binnenmaas, Bloemendaal, Borger-Odoorn, Breda, Brielle, Bronckhorst, Cromstrijen, Cranendonck, Cuijk, Dalfsen, De Fryske Marren, Dinkelland, Doesburg, Drimmelen, Dronten, Ede, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gennep, Goeree-Overflakkee, Gorinchem, Halderberge, Hardenberg, Hattem, Heemstede, Heerde, Het Bildt, Hoogeveen, Hulst, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Lingewaard, Midden-Drenthe, Moerdijk, Molenlanden, Montferland, Oldenzaal, Oldebroek, Ommen, Oosterhout, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Peel en Maas, Putten, Raalte, Renkum, Rijssen-Holten, Rucphen, Roosendaal, Schagen, Steenbergen, Staphorst, Steenwijkerland, Súdwest-Fryslân, Texel, Tubbergen, Tynaarlo, Venray, Vlieland, Vijfheerenlanden, Voorschoten, Wassenaar, Westerveld, Westvoorne, Zundert, Zwolle

€ 120 | 2x

Hellendoorn, Voorst

€ 125 | 1x

Gooise Meren

€ 150 | 18x

Alblasserdam, Almelo, Alphen aan den Rijn, Coevorden, Den Helder, Dordrecht, Haarlemmermeer, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Kaag en Braassem, Maassluis, Papendrecht, Rotterdam, Schiedam, Sliedrecht, Twenterand, Vlaardingen, Zwijndrecht

Gefaseerd € 150 > € 200 > € 240 | 1x

Heerenveen

€ 200 | 13x

Albrandswaard, Barendrecht, Haarlem, Hellevoetsluis, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Oegstgeest, Ridderkerk, Urk, Zandvoort, Zoeterwoude

€ 250 | 8x

Best, Elburg, Hilversum, Leeuwarden, Nuenen, Nunspeet, Son en Breugel, Tytsjerksteradiel

€ 257 (10% van € 2.570) | 2x

Bergen (L), Houten

€ 300 | 47x

Ameland, Bedum, Beemster, Bergen op Zoom, Blaricum, Culemborg, De Marne, Echt-Susteren, Edam-Volendam, Eemnes, Eemsmond, Ermelo, Geldermalsen, Harderwijk, Het Hogeland, Huizen, Landsmeer, Laren, Leudal, Losser, Maasdriel, Maasgouw, Midden-Groningen, Nederweert, Oldambt, Oostzaan, Pekela, Purmerend, Roerdalen, Roermond, Smallingerland, Stichtse Vecht, Tiel, Veendam, Wageningen, Waterland, Weert, Weesp, Westland, Westerwolde, West Maas en Waal, Wijdemeren, Woensdrecht, Wormerland, Zaanstad, Zaltbommel, Zeewolde

€ 321,23 (1/2 van 25% van €2.570) | 8x

“De premie bedraagt per jaar 25% van het bedrag genoemd in artikel 31, tweede lid, onder j van de PW.”

Alphen-Chaam, Baarle-Nassau,Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Oisterwijk, Tilburg

€ 350 | 4x

Eindhoven, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre

€ 365 | 1x

Laarbeek

€ 385,50 (15% van € 2.570) | 1x

Emmen

€ 600 | 12x

Berg en Dal, Beuningen, Groningen, Grootegast, Mook en Middelaar, Nijmegen, Noordenveld, Utrecht, Venlo, Westerkwartier, Wierden, Wijchen

€ 642,50 (25% van € 2.570) | 7x

“De hoogte van de premie, zoals bedoeld in het derde lid van dit artikel, bedraagt 25% van het maximale bedrag zoals genoemd in artikel 31 lid 2 onder j van de wet.”
Capelle aan den IJssel, Hillegom, Krimpen aan den IJssel, Lisse, Noordwijk, Teylingen, Zuidplas

€ 720 | 2x

Aalsmeer, Amstelveen

€ 750 | 6x

Beverwijk, Heemskerk, Rheden, Rozendaal, Uithoorn, Velsen

€ 770 (schatting bij € 1,- per uur) | 2x

Ooststellingwerf, Weststellingwerf

€1.156 | 1x

De Ronde Venen

Onduidelijk | 2x

‘s-Gravenhage, Horst aan de Maas

Geen participatieplaatsen (premie n.v.t.) | 7x

Uit een verordening wordt duidelijk dat er geen participatieplaatsen worden aangeboden. De premie is dan ook niet van toepassing.

Almere, Amsterdam, Borne, Goes, Hengelo, Sluis, Terneuzen

Premiebedrag (nog) niet vast te stellen

Nadere regels niet gevonden of onduidelijke (doodlopende) verwijzing daarnaar | 42x (11,8%)

 • De hoogte van de premie moet in de verordening vastgelegd worden (artikel 8a, eerste lid, onderdeel d, van de Participatiewet).
  of
 • In deze verordening is opgenomen dat het college hierover nadere regels uitwerkt.
  of
 • In deze verordening is ervoor gekozen het verstrekken van premies in algemene zin te regelen en te verwijzen naar een uitvoeringsbesluit waarin is geregeld voor welke activiteiten een premie mogelijk is en de hoogte daarvan. Ook de hoogte van de premie zoals bedoeld in artikel 8 lid 3 van de verordening (participatieplaats) is in dit uitvoeringsbesluit opgenomen.
  of
 • Het college stelt nadere regels omtrent de hoogte van de premie zoals bedoeld in artikel 10a, zesde lid, van de wet, mits in die zes maanden voldoende is meegewerkt aan het vergroten van de kans op inschakeling in het arbeidsproces.
  of
 • Het college kan nadere regels stellen ten aanzien van de premie participatieplaats zoals bedoeld in artikel 10a lid 6 WWB.
  of
 • Met betrekking tot de volgende voorzieningen is de gemeenteraad verplicht om regels op te nemen in deze verordening: de premie, bedoeld in artikel 10a, zesde lid, Participatiewet (artikel 8a, eerste lid, onderdeel d, en tweede lid, onderdeel b, van de Participatiewet);
  of
 • de premie, bedoeld in artikel 10a, zesde lid, waarbij in ieder geval wordt beschreven welke regels gelden voor de premie indien onbeloonde additionele werkzaamheden worden verricht als bedoeld in artikel 10a waarbij die regels voor de premie in ieder geval betrekking hebben op de hoogte van de premie in relatie tot de armoedeval;
  of
 • Het college stelt nadere regels vast omtrent de hoogte van de premie, dit in relatie met beschikbare budgetten, andere instrumenten en doelgroepen en de inzet van scholing als dat aan de orde is voor deelnemers die nog niet beschikken over een startkwalificatie.
  of
 • Het college stelt jaarlijks de premie, bedoeld in artikel 10a, zesde lid, van de wet vast. Daarbij dient rekening te worden gehouden met het voorkomen van de armoedeval. De premie wordt uitbetaald per zes maanden, mits in de voorafgaande periode van zes maanden voldoende is meegewerkt aan het vergroten van de kans op inschakeling in het arbeidsproces.
  of
 • Het College stelt het bedrag van de premie vast.
  of
 • Het Dagelijks Bestuur kan de volgende voorzieningen aanbieden: premies, waaronder in ieder geval de premie als bedoeld in artikel 10a Participatiewet.
  of
 • De premie staat in de tarievenlijst sociaal domein.
  of
 • Voor de hoogte van de premie wordt aangesloten bij de KANS-regeling[1] opgenomen in het armoedebeleid “Iedereen van Waarde”.
  of
 • De hoogte van de premie houdt verband met het aantal te werken uur in het voorafgaande half jaar en bedraagt per jaar niet meer dan de laagste kostenvergoeding voor het verrichten van vrijwilligerswerk, bedoeld in artikel 7, onderdeel h, van de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ of diens rechtsopvolger.

Aalten, Achtkarspelen, Appingedam, Arnhem, Beek, Berkelland, Boekel, Brunssum, Bunschoten, Buren, Delft, Delfzijl, De Wolden, Deventer, Diemen, Doetinchem, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Haaksbergen, Kerkrade, Landgraaf, Loppersum, Maastricht, Meerssen, Meppel, Midden-Delfland, Neder-Betuwe, Nieuwegein, Oost Gelre, Opsterland, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Schouwen-Duiveland, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul, Veenendaal, Westervoort, Winterswijk, Zevenaar, Zoetermeer


Geen regels gevonden over participatieplaatsen en premie | 98x (27,6%)

Het zou kunnen zijn dat participatieplaatsen niet worden aangeboden, maar daarover geen bepaling(en) gevonden. Gezocht in de Wettenbank Overheid.nl op ‘artikel 10a’.

Alkmaar, Amersfoort, Asten, Baarn, Beekdaelen, Bergeijk, Bergen (NH), Bernheze, Bladel, Bodegraven-Reeuwijk, Borsele, Boxmeer, Boxtel, Castricum, Dantumadiel, De Bilt, Deurne, Dongeradeel, Drechterland, Druten, Eersel, Enkhuizen, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Giessenlanden, Grave, Haaren, Harlingen, Heerhugowaard, Heerlen, Heeze-Leende, Heiloo, Helmond, Heumen, Heusden, Hilvarenbeek, Hoeksche Waard, Hof van Twente, Hollands Kroon, Hoogezand-Sappemeer, Hoorn, IJsselstein, Kapelle, Koggenland, Landerd, Langedijk, Lelystad, Leusden, Lingewaal, Loon op Zand, Lopik, Medemblik, Meierijstad, Middelburg, Mill en Sint Hubert, Montfoort, Nijkerk, Nissewaard, Noardeast-Fryslân, Noord-Beveland, Noordoostpolder, Oirschot, Olst-Wijhe, Opmeer, Oss, Ouder-Amstel, Oudewater, Pijnacker-Nootdorp, Reimerswaal, Reusel-De Mierden, Rijswijk, Schiermonnikoog, Schijndel, Simpelveld, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Soest, Someren, Stede Broec, Terschelling, Tholen, Uden, Uitgeest, Utrechtse Heuvelrug, Veere, Veghel, Vlissingen, Waadhoeke, Waalwijk, West Betuwe, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Woudrichem, Zeist, Zutphen, Zwartewaterland