Nederland – online info over maken geluidsopname

Update: za 26 september 2020 - 23:44 uur

> Sociale monitor > Opnemen van een gesprek met de gemeente

Van 23 tot en met 26 september 2020 hebben we onder alle 355 gemeenten een inventarisatie gedaan naar informatie over de spelregels voor het maken van een geluidsopname bij de gemeente door een burger. De conclusie is onthutsend: Bijna geen enkele gemeente heeft op de eigen website informatie staan over het opnemen van gesprekken!
Maar liefst 329 van de 355 gemeenten (93%) heeft eind september 2020 op de eigen website GEEN informatie staan over het opnemen van gesprekken!

Nationale ombudsman

De spelregel dat een overheidsinstantie op de eigen website informatie heeft staan over het opnemen van gesprekken, is één van de spelregels die de Nationale ombudsman in 2014 heeft opgesteld en bekendgemaakt.

We kunnen stellen dat de Nationale ombudsman door gemeenten in elk geval op dit vlak totaal niet serieus wordt genomen.

En hoe serieus neemt het de Nationale ombudsman zichzelf eigenlijk met het uitgeven van spelregels om er dan vervolgens verder niets op uit te doen? Hoe zit het met handhaving?

Of in elk geval periodiek inventariseren in hoeverre gemeenten er gehoor hebben aangeven. Als Burgerheid dat in slechts vier dagen kan, dan… vul zelf maar in.

Inventarisatielijsten

De inventarisatielijsten zijn per Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland.

Er is ook een lijst met sociale diensten.

Conclusies

Maar liefst 329 van de 355 gemeenten (93%) heeft eind september 2020 op de eigen website GEEN informatie staan over het opnemen van gesprekken!

Dat is dus uitgezonderd slechts 26 gemeenten, namelijk:

Vermelding dat het is toegestaan inclusief de spelregels van de Nationale ombudsman
Beuningen, Eindhoven, Enschede, Etten-Leur, Leeuwarden, Leiden, Losser, Meierijstad, Oldenzaal, Terschelling, Valkenburg aan de Geul

Vermelding dat het is toegestaan
Sluis, Utrecht

Nadruk dat het niet mag, tenzij toestemming gevraagd
Alphen aan den Rijn, Brummen, Dalfsen, Den Haag, Gouda (pdf download) Lelystad, Leusden, Heerenveen, Weert, WoensdrechtZaltbommel

Ongelukkige plaatsing van de informatie of onvolledige informatie
Gooise Meren, Nijkerk (alleen bij info over bezwaar)

Sociale diensten
Er zijn slecht drie sociale diensten die het goed doen:
Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug
Sociale Dienst Drechtsteden
WerkSaam Westfriesland