Psychologische veiligheid

Update: do 12/1/2023 - 00:23

Psychologische veiligheid (ook wel 'sociale veiligheid' genoemd) is leven en werken in een klimaat waarin mensen zich veilig genoeg voelen om intermenselijke risico's te nemen door hun zorgen, vragen of idee├źn te delen.

Positief effect

Psychologische veiligheid is nodig om te kunnen leren, (beter) te presteren en om mee te kunnen doen (participeren). Het is een randvoorwaarde voor vertrouwen, vrijmoedigheid, verschil willen maken (bijzonder presteren), creativiteit, innovatie, betrokkenheid en medemenselijkheid.

Negatief effect

In gebieden waar psychologische onveiligheid heerst, is het andersom. Er wordt niet geleerd en slecht of niet gepresteerd. Mensen doen niet (meer) mee als ze worden uitgesloten of ze zichzelf terugtrekken. Vertrouwen maakt plaats voor wantrouwen, angst slaat toe, onverschilligheid neemt de overhand, scheppend vermogen verdwijnt, vernieuwing blijft uit en zelfbescherming wordt prioriteit.

Angstcultuur

Waar psychologische onveiligheid vaste voet aan de grond heeft gezet, is er meestal sprake van een angstcultuur, zoals we zien tijdens een verkenning bij een Nederlandse gemeente en een commercieel verkooppunt.

Artikelen

Een selectie van artikelen die zijn verschenen rond het thema psychologische (on)veiligheid en aanverwante onderwerpen.