Gesprek 9/2/2021 deel 7 van 9

> Burgerexperimenten
> In je hemd staan in de bijstand

De zevende tien minuten van het gesprek op dinsdag 9 februari 2021 tussen Ray Heijder (bijstandsgerechtigde) en de trajectregisseur bij gemeente Apeldoorn.

60:01 - 70:00

Vervolg op de zesde 10 minuten van het gesprek.

Gemeente ApeldoornDus tussentijds misschien feedback geven over de lopende zaken. Ik bedoel als je je gewoon aan de afspraken houdt dan loopt dat wel goed. Dus wat ik al zei, één keer in de twee maanden spreken we elkaar.

Ray HeijderEn wat wil je met die sollicitaties, moet ik die dan sturen. Een kopie of zo? Of puur het aantal melden?

Gemeente ApeldoornJe CV kun je mailen. Bewijsstukken.

Ray HeijderMaar bewijsstukken, dat vind ik dan weer zoiets als dat gaat puur om rechtmatigheid, maar wordt er dan ook iets mee gedaan?

Gemeente ApeldoornIk ga ook inhoudelijk kijken naar wat je hebt gesolliciteerd.

Ray HeijderJa misschien schrijf ik de grootste onzin in die sollicitatiebrieven, dat je zegt: misschien moet jij naar een sollicitatietraining. Want je kan niet eens normaal solliciteren.

Gemeente ApeldoornNee dat geloof ik niet. Maar ik zou misschien wel als je een keer solliciteert naar een werkgever kunnen bellen, zou je zelf ook willen denk ik, om te kijken hé je hebt geen uitnodiging gehad, waarom niet?

Ray HeijderKijk, daar zou de gemeente een stukje meerwaarde kunnen geven. Net zeg maar dat drempeltje over. Dat een werkgever: ja, ja we hebben afgewezen omdat eigenlijk iedereen aan het afwijzen waren, maar inderdaad als we beter hadden gekeken, dan was het misschien wel een heel goede kandidaat geweest. Dat zijn van die kleine dingetjes… Zeker omdat die hele sollicitatiewereld, is ook gewoon bullshit. Ik heb zelf ook sollicitanten beantwoord. Dan ga je er zo doorheen… bij ons was het zelf zo “Oh even kijken hoor, eh… Tamara, vrijgezel, oh leuk die gaan we uitnodigen.” Zo ging dat. “En getrouwd? Oh nee, die doen we niet.” Zulke dingen gaan ook gewoon zo. “Of deze, oh die heet Mohammed, oh nou doe maar niet” weet je wel. Dat gaat wel zo. Dat komt ook steeds in het nieuws. Of “die doen we juist wel, want daar krijgen we subsidie voor.” Dat soort dingen. Kijk daarom is solliciteren ook niet alleen maar solliciteren. Staat ook niet in de wet hè dat je sollicitaties moet doen. Je moet aan werk zien te komen. Sollicitatieactiviteiten kunnen ook zijn dat je een website hebt, of dat je jezelf exposet op een banenmarkt. Of dat je gaat netwerken in een café – maar die zijn nu gesloten – dat je daar je werkgever vindt. Het is een samenspel van een heleboel dingen. Niet alleen maar een sollicitatiebrief, want ik kan heel makkelijk…

Gemeente ApeldoornKijk een netwerkgesprek is ook prima. Dus dat is heel breed.

Ray HeijderAfgelopen zomer is het er niet van gekomen, vanwege die corona, maar daarvoor zocht ik ook zeg maar mensen op die iets te betekenen hebben in Apeldoorn om te kijken… Dan heb ik het helemaal niet over mijn gedoe met de gemeente, maar dan heb ik het over allerlei business-achtige dingen, dat je toevallig aansluiting vindt, dat iemand zegt: ‘hé ik heb een baan voor je’. Ook met directeuren van bedrijven in Apeldoorn heb ik contact, maar ja moet je wel net daar geschikt voor zijn. Ik ken iemand die zit in de elektronica en dataverbindingen. Die zoekt wel mensen, maar dat zijn mensen die verregaande kennis hebben van dataverbindingen. Zou wel heel leuk zijn om bij dat bedrijf te werken, maar die hebben gewoon geen functie voor mij. Dus, dat soort contacten heb ik ook. Dat zit ik daar een drankje te doen de hele middag en een sigaartje te roken en dan kan daar wat uitkomen. Zo heb ik vroeger ook altijd mijn klussen binnengehaald. Dat is natuurlijk ook onder druk komen te staan door de corona.

Gemeente ApeldoornJa klopt, dat maakt het allemaal wat lastiger.

Ray HeijderIk dacht: ik doe een net pak aan, misschien maakt hij mij gelijk gemeentesecretaris. Ik heb goede herinneringen aan dit gebouw, toen ik een bedrijf had en hier binnenkwam, dan haalde ik altijd wel opdrachten weg. Door puur door de gangen heen te lopen. Zo van: hé Ray we hebben nog iets te doen voor je.

Gemeente ApeldoornZo werkt het wel hè.

Ray HeijderDie tijden zijn voorbij.

Gemeente ApeldoornHeb je nog andere dingen waarvan je denkt daar moet je antwoord voor hebben van ons richting jou?

Ray HeijderNee, in eerste instantie niet.

Maar ik kan natuurlijk niet, en dat moet je me nu niet kwalijk nemen hè, niet alles overzien. En wat er in stukken komt te staan. Het kan best zijn dat ik daar dan weer verbolgen over ben of bezwaren tegen heb. En dan is het niet zo dat ik dat hier had moeten zeggen. Niet van: nou we hebben nu een goed gesprek gehad en je loopt de deur uit en de volgende dag krijg ik weer van alles. Dat kan, die mogelijkheid zit erin. Als ik dat stuk van jou krijg dat ik dan zeg: ja maar dit hebben we niet zo afgesproken of dit had ik er graag in willen hebben. Dat kan.

Gemeente ApeldoornKijk we moeten wel proberen te tackelen dat het een heen en weer gemail wordt.

Ray HeijderDat hoeft niet, maar het is wel mijn ervaring met andere cliënten voor bijstand: er wordt een gesprek gevoerd en dan de volgende dag of een dag later ligt daar ineens een besluit. Zo van dit hebben we met elkaar afgesproken en dit is het besluit. Dit is het uitvoeringsplan. Er daar herken je dan jezelf vervolgens niet in. Ja en dan krijg je zo’n bezwaarprocedure.

Gemeente ApeldoornJa maar…

Ray HeijderEen afspraak is altijd wat je samen doet hè? Als de gemeente mij iets oplegt dan is het opleggen en dat kan ook hè? De gemeente kan dingen opleggen omdat jij een uitkering hebt. En dat is dan oké als dat binnen de marges van de wet zit, prima. Dan is dat opgelegd, maar een afspraak is iets wat je met elkaar over en weer overeenkomt en daar dan ook allebei, hamerslag, jij vindt dat, ik vind dat, oké.

Gemeente ApeldoornJa, daar gaan we dus, ik ga dat gewoon een beetje uitwerken met wat jij er allemaal in wil. Dan stuur ik het naar jou. Maar niet alles wat jij erin wil, kan ik je wel zeggen. Daar moet je naar kijken.

Ray HeijderMaar het hangt er dan vanaf wat er dan niet in komt te staan. Op basis daarvan wordt het een punt of niet.

Gemeente ApeldoornKijk dat stukje wat je ernaast hebt lopen, die beroepszaken dat voor jou zwaar meetelt dat het in het plan moet komen, in welke vorm weet ik niet, want heeft niks betrekking op werk. Dus dat kan naast elkaar gewoon lopen.

Ray HeijderMaar kijk daar gaan we al de mist in hè? Want ‘dat heeft niks betrekking op werk’. Want ik vind dat het juist ALLES, 80% betrekking heeft op werk.

Gemeente ApeldoornMaar je solliciteert daarnaast, je zegt dat je gewoon solliciteert en dat je ruimte voelt als je een baan wordt aangeboden. Dat je dat gewoon aanneemt.

Ray HeijderMaar tot nu toe is er nooit, echt 100% nooit iets aangeboden. Dus ga niet zeggen dat ik daar wel of niet aan meewerk, er is nog nooit iets aangeboden! Niks! Dus ja, waar hebben we het over. Een paar linkjes van [vorige consulent] die ik ook al automatisch krijg van sollicitatiesites. Doordat ik daar ingeschreven ben omdat dit ook al een verplichte afspraak is van schrijf je daar in. Kwam die [vorige consulent] zo van ik doe effe stoer ‘ik heb hier vacatures voor je’ maar die heb ik dan allang gehad. Doordat ik mij heb ingeschreven. Dat is geen toegevoegde waarde. Ik verwacht van de gemeente wel iets meer dan dat. Of niet, ook goed, maar dan moet ik het helemaal zelf doen.


70 minuten van 90 gepasseerd...

Lees je de volgende 10 minuten binnenkort ook mee?
Verwacht: 17 februari 22:00 uur.