Het nieuwe mondkapje van de keizer

Update: do 6/1/2022 - 13:36

Burgerheid.nl
Blog

image_pdfimage_print

Koning, keizer, admiraal, een mondkapje dragen ze allemaal. Met dat in gedachte ontbood keizer Covid de Negentiende twee kleermakers uit zijn rijk.

Ooit leefde Keizer Covid de Negentiende van het rijk Corona. Hij was gek op mooie, nieuwe kleren en gaf daar al 'zijn' geld aan uit. Hij bekommerde zich niet om zijn onderdanen die steeds meer in armoede leefden. Daar moest zijn minister voor armoedebeleid zich maar mee bezighouden.

Op een dag nodigde hij nieuwe kleermakers uit. Eigenlijk waren het bedriegers, die nooit een kans lieten liggen om zich gemakkelijk te verrijken. Terwijl er een grote 'man made' virusuitbraak in het gehele keizerrijk was, huldigden zij het motto:

Laat nooit een crisis onbenut!

Zij beweerden dat zij de mooiste stoffen gebruikten voor kleding en sinds kort ook voor mondkapjes. Naar eigen zeggen waren niet alleen de kleuren en de patronen ongelooflijk mooi, maar wat zij ervan maakten, had de wonderbaarlijke eigenschap dat het onzichtbaar is voor iedereen die onvergeeflijk dom is.

Daar moet ik een gezichtsmasker van hebben! Als ik daarmee in de publieke ruimte verschijn, kan ik erachter komen wie er niet in mijn rijk thuishoort en in het gevang moet worden gezet.

Hij gaf de bedriegers een flink voorschot zodat ze aan de slag konden gaan. Hij liet met spoed een volledig uitgerust atelier bouwen voor de twee 'vakmannen'. Brutaal genoeg vroegen ze nog zonder een poot te hebben uitgestoken om aanvullend budget om extra verfijnde stoffen te laten overkomen uit een ver land. Al het geld stopten ze echter direct weg zonder van plan te zijn überhaupt iets in te kopen. Ze lieten dagen achtereen 's nachts het licht branden in het atelier om te doen alsof ze zich vele slagen in de rondte werkten.

Na twee weken, kort voordat er een mondkapjesplicht bij keizerlijke regeling van kracht zou gaan, wilde de heerser wel eens weten hoe het ermee stond. Inmiddels had hij onder het volk bekendgemaakt dat hij met een heel bijzonder mondkapje zou verschijnen dat niet alleen prachtig is, maar ook de bijzondere eigenschap heeft domme mensen te ontmaskeren. De onderdanen van de hoeder des volks keken er ook reikhalzend naar uit, want eindelijk zou straks een ieder kunnen ontdekken wie er in de omgeving ontiegelijk dom is.

De meest betrouwbare dienaren in het keizerlijk hof moesten de stand van zaken gaan opnemen. Zij zagen echter niets dat op een mondkapje leek. Hoe kan zo'n onzichtbaar ding nou werken ongeacht dat dit niet eens een vereiste was. Ze deden echter of hun neus bloedde, want men zou zomaar kunnen ontdekken hoe debiel ze waren.

De dienaren brachten hypocriet verslag uit aan de keizer en stelden hem gerust:

Het resultaat is magnifiek, oh gij machtige keizer Covid de Negentiende. Het is bijna af.

De twee bedriegers vroegen om nog wat extra geld voor luxe gouden stiksels. Om het nog mooier en exclusiever te maken voor de keizer.

De volgende dag kwamen de twee charlatans aan het hof en overhandigden het mondkapje op een presenteerblaadje van bladgoud.

Net als eerder zijn dienaren liet ook de keizer zich uiteraard niet kennen en deed met een sierlijke beweging het 'masker' op om zich daarna op zijn balkon te tonen aan een uitzinnige, nieuwsgierige menigte.

Een luid applaus was zijn deel en enthousiaste vreugdekreten klonken uit de talrijke kelen. Niemand durfde voor zijn of haar domheid uit te komen.

Maar plots riep iemand:

Maar hij heeft helemaal niets op! Ziet niemand dat dan?

Het zeer loyale volk schreeuwde verbolgen:

Grijp die wappie en gooi 'm in de diepste kerker, daar waar de ratten aan hem zullen vreten!

Zo zie maar, het blijkt maar weer: de hoax is van alle tijden!


Dit is een artikel op www.burgerheid.nl in 'Blog'
https://www.burgerheid.nl/het-nieuwe-mondkapje-van-de-keizer/

Auteur: Ray Heijder

Eerste publicatie in december 2020
Opnieuw uitgebracht op 6 januari 2022