Fout uitzendbureau loopt in de weg

Bijgewerkt: di 7 september 2021 - 19:15 uur

> Start
> In je hemd staan in de bijstand


*** UPDATE ***
Inmiddels heb ik rechtstreeks gesolliciteerd bij het bedrijf. Als het even kan, is dat altijd beter dan via een uitzendbureau.

Maar ja, dan moet aan de kant van de open sollicitaties niet de boel ook afgeschermd zijn met een firewall van recruitment.


6 september 2021 - Zonder te willen generaliseren, ben ik al langere tijd niet zo te spreken over een aantal specifieke uitzendbureaus die naar mijn oordeel in de weg lopen bij arbeidsinschakeling. Zij vormen een obstakel waardoor je met serieuze interesse voor een werkgever bijna geen kans maakt.

Door Ray Heijder

Waar zulke uitzendbureaus zich vooral mee verrijken, is het principe van dozen schuiven, het laaghangend fruit plukken. Dat gaat dan om arbeidskrachten die zonder al te veel moeite bij opdrachtgevers kunnen worden geplaatst. Die aanpak leidt ertoe dat voor mensen zoals ik eigenlijk geen moeite wordt gedaan.

Waarom zou je als uitzendbureau met commerciële doelstellingen wel moeite doen voor een betrokkene als zelfs een non-profit organisatie zoals de gemeente dat al jaren niet doet? Inderdaad kansloos!


Foute uitzendbureaus

Het is mij opgevallen dat de foute uitzendbureaus vooral die organisaties zijn die een wat nauwere band hebben met de gemeente, in het bijzonder met de afdeling werk & inkomen die zich - naar eigen zeggen - inzet voor begeleiding bij arbeidsinschakeling van mensen die een beroep doen op de Participatiewet (bijstandsgerechtigden).

Op gezette tijden neemt zo'n uitzendbureau contact op met de gemeente om te kijken of er een blik uitkeringstrekkers kan worden opengetrokken vanuit de kaartenbak voor een tijdelijke klus. Dat de uittrekkingstrekkers daarmee nooit duurzaam de bijstand uitstromen, doet er niet zoveel toe.

Het is weer zover, doe ons effe wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om kerstpakketten in elkaar te flansen!

En zo werd ik ook weer eens benaderd door de trajectregisseur met de opdracht om te solliciteren op de vacature "Inpakken kerstpakketten" terwijl de man dondersgoed weet dat ik daarvoor zwaar overgekwalificeerd ben. Hij heeft dan ook weinig kaas gegeten van doelmatigheid. Dat is inmiddels genoegzaam bekend en daarover volgt in het najaar nog een gesprek met zijn leidinggevende, het Meldpunt Sociaal en mij.


Solliciteren voor de vorm

Hoewel de gemeente haar bevoegdheid voor andere doelen gebruikt dan waarvoor die aan haar is gegeven (terwijl daar een wettelijk verbod tegen bestaat, verbod op détournement de pouvoir) schatte ik in dat het maar beter was om in elk geval voor de vorm te solliciteren op "Inpakken kerstpakketten". Alleen al om een strafmaatregel (korten/intrekken bijstandsuitkering) proberen te voorkomen.

Maar we blijven bij een sollicitatie wel eerlijk!

Motivatie


Uitzendbureau op de tenen getrapt

Bij zo'n sollicitatie voelt zo'n uitzendbureau zich uiteraard op de tenen getrapt. Ook al omdat je het bedrijf confronteert met de verderfelijke, stiekeme band die het heeft met de gemeente. Het zuur komt dan snel naar boven. Terwijl een intercedent zich tot dan toe in stilzwijgen heeft gehuld bij serieuze sollicitaties, is er nu ineens wel de behoefte om te reageren:

Goedemiddag Raymond,

Bedankt voor je sollicitatie bij [...].

Wat mij opvalt is dat jij op verschillende vacatures bij ons gesolliciteerd hebt, onder andere functies die zeer afwijken van jouw profiel.
Ik snap dat dit moet in het kader van de sollicitatieplicht, maar voor de ene functie ben je zwaar overgekwalificeerd en voor de andere beschik je niet over de juiste werkervaring/ voldoe je niet aan de gestelde eisen.

Gezien jouw motivatie heb jij geen serieuze interesse in het werk bij [...], hierdoor zal ik ook niet verder gaan met jouw sollicitatie.

Ik wens je veel succes verder met het vinden van een passende baan.

Met vriendelijke groet,

[...]
Senior project intercedent

Geheel overeenkomstig mijn reputatie laat ik het er bij zo'n verhaal nooit zomaar bij zitten:

Beste [...],

In reactie op jouw e-mail breng ik voor de zekerheid nuance aan op jouw conclusie dat ik geen serieuze interesse in het werk bij [...werkgever...] heb.
Die conclusie mag je alleen trekken voor zover deze zich beperkt tot kerstpakketten inpakken.

Bij de andere vacatures bij [...werkgever...] waarop ik heb gesolliciteerd, heb ik wel degelijk serieuze interesse.
Ik neem afstand van jouw stelling dat ik daarvoor niet over de juiste werkervaring beschik en/of niet voldoe aan de gestelde eisen.
Daarbij vind ik het een kwalijke zaak dat jij nooit hebt gereageerd op die sollicitaties, ook niet nadat ik tot twee keer toe bij jouw collega daarover navraag heb gedaan.
Jammer en niet zo sportief dat je de sollicitatie "Kerstpakketten inpakken" misbruikt om mij gelijk voor de andere sollicitaties af te serveren.

Ik beschouw [...werkgever...] als een zeer respectabel en hoog aangeschreven bedrijf en er zal via andere wegen dan [...uitzendbureau...] proberen te solliciteren.

Met vriendelijke groet,

Ray Heijder