1

Zelfredzaamheid

Burgerheid.nl
Empowerment zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid is volgens veel professionals in het sociaal domein het vermogen van een persoon om zichzelf te redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Deze leergang ‘Empowerment zelfredzaamheid’ voegt daar gelijk aan toe dat het niet alleen wordt bepaald door de capaciteiten van de persoon zelf, maar ook door invloeden van buitenaf: gebeurtenissen, omstandigheden, handelingen en  tijdsverlopen. Het is niet alleen maar een kwestie van willen!

Als je maar wil?

Onder professionele ondersteuners en zorgverleners heerst helaas steeds vaker het idee dat alles lukt, als je maar wil.

Ook onze minister-president Mark Rutte huldigt al geruime tijd die gedachte in combinatie met ‘Gewoon. Doen.’ Zo complimenteerde hij eens openlijk de zogenaamd onafhankelijke stichting Helden van De Wil. Stiekem is dit een initiatief van de commerciële ADG Dienstengroep in Almelo van Quote-500 Monique van Riemsdijk (zie filmpje). Onder meer bekend van schoonmaakbedrijf Asito en uitzendbureau Timing. Op zich legitiem, maar wees wel eerlijk over het onafhankelijke karakter.

En voor de goede verstaander: als de kreet ‘als je maar wil’ afkomt van een dergelijk quasi onafhankelijk initiatief, gedreven door een groot commercieel bedrijf, zit er toch een luchtje van een perverse prikkel aan.

‘Als je maar wil’ is eigenlijk een niet-realistische, dus valse belofte in het licht van zelfredzaamheid die immers niet alleen wordt bepaald door de capaciteiten van de persoon, maar ook door invloeden van buitenaf.

Het is niet door jouw wil dat je zelfredzaam kunt zijn, maar waardoor dan wel?

Oefen je rechten uit!

Get up, stand up!
Stand up for your rights!
Get up, stand up!
Don’t give up the fight!

Bob Marley (1973)

Deze bijzondere leergang ‘Empowerment zelfredzaamheid’ voegt een extra dimensie toe aan de definitie van zelfredzaamheid:

Zelfredzaamheid is de mate waarin een persoon in staat is om (al dan niet met hulp) zijn rechten uit te oefenen, ofwel voor zijn rechten weet op te komen zonder op te geven.


Dit is een les op www.burgerheid.nl in ‘Empowerment Zelfredzaamheid
https://www.burgerheid.nl/empowerment/zelfredzaamheid/

Auteur: Ray Heijder