Uitsluiting van banenmarkten

Bijgewerkt: wo 6 oktober 2021 - 12:16 uur

> Start
> COVID

Sinds 25 september 2021 is het als versoepeling niet meer verplicht de 1,5 meter houden en daarop toe te zien (handhaven). Hoera? Nee, want voor een deel van de mensen pakt deze versoepeling uit als een verzwaring. In de plaats van de opgeheven coronamaatregel komt namelijk het coronatoegangsbewijs.

Zo is het per 25 september 2021 verplicht om bezoekers van een evenement om een coronatoegangsbewijs te vragen.


Is een banenmarkt een evenement?

Uit de pagina "Coronaregels voor evenementen" van de Rijksoverheid zou wellicht kunnen worden afgeleid dat een banenmarkt een evenement is. Zo niet, dan treedt in elk geval deze regel in werking (zie  onder 'Definitie evenement'):

"Wanneer sprake is van een evenement is uiteindelijk ter beoordeling aan het bevoegd (lokale) gezag."

Dus als bijvoorbeeld de gemeente bepaalt dat een banenmarkt een evenement is, is het een evenement en is het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht.

Mocht je denken dat het discriminerende coronatoegangsbewijs alleen betrekking heeft op leuke dingen (die je eventueel kunt missen) zoals cultuur, uitgaan en sport, denk dan nog eens na. Het gaat nu al veel verder!


Twee voorbeelden van uitsluiting

Hieronder enkele voorbeelden waarbij werkzoekenden en andere belangstellingen worden uitgesloten van deelname aan een banenmarkt als zij geen coronatoegangsbewijs kunnen tonen.

Uitsluiting


Uitsluiting