Vrijheid vereist een plaatsvervangend offer

Bijgewerkt: wo 16 juni 2021 - 10:43 uur

> Blogs

5 december 2020 - Vrijheid is heel duur, op elk gebied. Er moet altijd voor worden betaald door een zwaar offer te brengen. Een plaatsvervangend offer ten koste van één leven, maar meestal van veel meer stervelingen. Uit de gevangenschap die ons door de gecreëerde coronacrisis is opgelegd, worden we niet zonder betaling gered en verlost. En... als we (veel) mensen opofferen, linksom of rechtsom, zal dat dan genoeg zijn om de afgoden gunstig te stemmen? Genoeg voor terug naar normaal of tenminste versoepelingen?

Door Ray Heijder

Het principe van een plaatsvervangend offer dat vooraf moet gaan aan vrijheid, is al zo oud als de mensheid. Vandaag probeer ik te laten zien dat we niet uit onze huidige crisis - en toekomstige ellende - zullen worden bevrijd zonder het betalen van een hoge prijs.

En dan nog vrees ik dat geen enkel offer dat wij als mensen kunnen brengen genoeg zal zijn om ons uit de ellende te verlossen.

Is er dan nog wel hoop eigenlijk?


Adam & Eva

Je kent ze wel dat stel, het paradijselijk koppeltje was ongehoorzaam aan God door van de verboden boom te plukken en te eten. Zodra ze dat hadden gedaan, voelden ze zich heel erg schuldig en ontdekten ze dat ze naakt waren. Dat nam ineens de vrijheid van de onschuld bij hen weg. Om die een beetje terug te geven, moesten er voor het eerst levens worden geofferd: God maakte voor Adam en Eva kleding van de huiden van dieren. Een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) behaalde geen meerderheid en kon dat niet voorkomen. Gert-Jan had misschien het verschil kunnen maken, maar die lette even niet op.


Het offer van Abraham (Ibrahim)

Het verhaal van Abraham is niet alleen bekend van de Bijbel, maar ligt ook ten grondslag aan het offerfeest van de moslims (die hem 'Ibrahim' noemen). Je weet wel, dat bloederige feest waar onze politici en agenten tegenwoordig ook gewillig en deugend voor door de knieën gaan. Het gaat hier over de bereidheid van een vader om zijn zoon te offeren aan de Almachtige. Een test, want op het moment dat de paps de jongeling met een mes wilde doden, was er - saved by the bell - een plaatsvervangend offer dat kon worden genomen: een ram. En alweer sneuvelde een motie van de PvdD.

Zo werd Abraham (Ibrahim) verlost van zijn opdracht en de zoon gered. Vrijheid, maar niet zonder offer. Nooit zonder plaatsvervangend offer.


Abortus

Het lijkt wellicht van de hak op de tak springen zonder bruggetje, maar ook zwanger worden, betekent inleveren van vrijheid en een nieuwe taak en verantwoordelijkheid erbij krijgen. Dat geldt voor beide toekomstige ouders. In veruit de meeste gevallen wordt het inleveren van die vrijheid niet als negatief ervaren, want de vreugde over een nieuw leven overheerst dan.

Maar er zijn situaties waarin moeder en/of vader er onder uit willen (of denken te moeten) komen. De argumenten daarvoor variëren van egoïsme ('ik heb recht op zelfbeschikking' en 'ik ben baas in eigen buik') tot grote angst voor heel slechte omstandigheden voor het krijgen van een kindje. Dan komt de mogelijkheid van abortus om de hoek kijken.

Zonder hier een nader oordeel te willen geven over voortijdige zwangerschapsbeëindiging en moties van Kees van de SGP te beoordelen, geef ik dit als een voorbeeld van het plaatsvervangend offeren van een leven. Dit keer om de ouders te redden, te verlossen, ofwel vrijheid terug te geven. Het mensje in wording betaalt er de hoge prijs voor.


Jezus

En dan Jezus... Het verhaal van het offer van Abraham (Ibrahim) was er al een voorbode, een voorafspiegeling van. Bij de taak die Jezus volbracht aan het kruis, staat de zonde van de mensheid centraal, de ongehoorzaamheid waar ik deze blog mee begon (Adam en Eva).

Maar dan afgekocht met het plaatsvervangend offer van ultieme gehoorzaamheid.

Het evangelie (betekenis: 'het goede nieuws') is dat Jezus bereid was te gehoorzamen aan God en Zijn leven op te offeren op een vreselijke manier. Als plaatsvervangend offer voor jou en voor mij.

Ook al vind jij jezelf een goed mens en denk je alleen maar goed te doen voor alles en iedereen, je blijft in jouw kijk-mij-eens-heerlijk-deugen-stand toch onderdeel van een gecorrumpeerde wereld. Of je nu wilt of niet, ook als best wel okayje (for lack of a beter word) Farizeeër anno nu, overtuigd atheïst, hardnekkig activist of uitgesproken vrijdenker.

Voor Jezus kwam er geen escape. Hij moest de gifbeker helemaal leegdrinken om de hoge prijs te betalen en na de woorden 'Het is volbracht' triomfeerde de dood.

Of toch niet?

Als het verhaal daarbij eindigde, zou alles voor niets zijn geweest. Maar Jezus werd door God uit de dood opgewekt tot leven en overwon!

Als jij erkent dat jij ook dat offer nodig hebt om te worden gered en gelooft dat Jezus tevens voor jou heeft afbetaald, claim dan het aanbod dat net zo goed voor jou geldt. Dan krijg jij direct de vrijheid en wel definitief, wat er verder ook in dit huidige leven nog zal gebeuren.

Then you are free to go! Your debt has been paid!

Als de Engelse taal voor jou geen probleem is: een meneer op Hawaï (ja hij dan weer wel), JD Farag, vertelt het hier op YouTube best wel simpel vind ik.