Stiekem geluidsopname maken, mag dat?

Update: za 26 september 2020 - 22:06 uur

> Blog

26 september 2020 – Het is niet strafbaar wanneer je als burger tijdens een gesprek bij de gemeente stiekem een geluidsopname maakt. Waarom zou je dat wel doen en waarom niet?

Niet strafbaar

Het Wetboek van Strafrecht stelt het opnemen van een gesprek niet strafbaar als je zelf deelnemer aan het gesprek bent.
Als je dat wel bent, kun je gerust je gang gaan ermee. Dat is zeker.

Je kunt vervolgens nog wel in de fout gaan door wat je met de opname doet. Je mag de inhoud niet publiceren, want daarmee kun je de rechten en vrijheden van anderen beschadigen. Dat is wel strafbaar en zou je ook niet moeten willen veroorzaken, toch?

Waarom zou je het niet stiekem doen?

Er zijn situaties waarbij je het beter niet stiekem kunt doen, maar nogmaals: het is niet verboden.

Als je een goede relatie met de gemeente hebt, doe je er beter aan om het maken van een geluidsopname met kennisgeving (in overleg) te doen. Er zijn gemeenten die er sowieso geen probleem mee hebben (of het in elk geval beweren prima te vinden).

Het is dan alleen maar prettig als er voor alle betrokkenen wat spelregels zijn. Kijk maar eens bij gemeente Oldenzaal of bij de sociale dienst WerkSaam Westfriesland in Noord-Holland. Ook gemeente Leiden en gemeente Terschelling doen er niet kinderachtig over.

Helaas is veruit de meerderheid van de gemeenten – zeg maar bijna alle gemeenten – helemaal niet zo happig op geluidsopnames en zwijgen er als het graf over (blijkt uit de inventarisatie van Burgerheid).

In elke goede relatie is stiekem doen trouwens sowieso niet aan te bevelen en zou het niet nodig hoeven te zijn.

Er hoeft ook helemaal geen vijandige reden voor het maken van een eigen geluidsopname te zijn. Een goede reden is dat je later nog eens alles op je gemak wilt luisteren om dingen die je zijn ontgaan weer voor de geest te halen. Terug luisteren kan ook voor jezelf een les zijn waarmee je jezelf kunt trainen om een gesprek de volgende keer (nog) beter te voeren.

Weet jij eigenlijk wel hoe je overkomt?

En misschien wil je zelf een verslag maken met behulp van de geluidsopname.

Waarom zou je het wel stiekem doen?

Helaas zijn er minder prettige redenen waarom je een eigen geluidsopname wilt hebben.

  • Bijvoorbeeld als je helemaal niet zo’n goede relatie met de gemeente hebt of zelfs in een conflict met haar terecht bent gekomen.
  • Misschien heb je al ervaringen met misleiding en bedrog gepleegd door jouw gemeente en ben je het vertrouwen in de overheid kwijt geraakt.
  • Het komt voor dat in dossiers van burgers bij de gemeente onjuistheden worden geplaatst vanuit gesprekken.
  • Wellicht heb je bij een bezwaarschriftencommissie of bij de rechter door een verweerder van de gemeente dingen gehoord over en/of tegen jou die niet overeenkomen met de werkelijkheid en/of de waarheid.
  • De gemeente weigert toestemming te geven voor een eigen geluidsopname (wat zij overigens niet mag) en het alternatief dat zij biedt (als ze dat al doet) vind jij ontoereikend.
  • Of je bent bang dat de gemeente met een klem op de mond praat (opportuun handelt) als ze weet dat je aan het opnemen bent.

Jij bepaalt het

Het komt erop neer dat jij als burger bepaalt hoe een eigen geluidsopname wordt gemaakt. Goedschiks (met kennisgeving, in overleg) of kwaadschiks (stiekem).

Als je het op de sympathieke manier kan en wil doen, dan schrijf je een brief aan de gemeente vergelijkbaar met ons voorbeeld of je volgt de instructies op van de gemeente die op haar website staan (maar dat is dus zoals we hebben ontdekt helaas maar bij enkele gemeenten het geval).

En anders wordt het geheimzinnig je telefoon in de aanslag houden bij het gesprek en hopen dat de geluidsopname goed lukt.