Jacht op de Wmo-consulent

Update: ma 3 augustus 2020 - 16:39 uur

> Blog

29 juli 2020 – De Wet maatschappelijke ondersteuning, hierna te noemen Wmo, levert een ongekend sociaal slagveld op. Daar wordt op alle niveaus een keiharde strijd geleverd over de ruggen van de burgers heen. Op operationeel level zien we de jacht op de Wmo-consulent, het jongetje of meisje dat moet balanceren in het gebied waar de strijdende partijen samenkomen: hulpvragers (burgers of cliënten), gemeenten en zorgaanbieders. A hell of a job, je moet het maar kunnen!

Net als in de gehele arena die sociaal domein heet, gaat het ook bij de Wmo natuurlijk niet om mensen ook al wordt dat steeds gezegd en geschreven. What else? Je kunt toch moeilijk toegeven dat het puur om business, om marktwerking gaat bij de strooptocht naar Wmo-consulenten.

Is dat echt te zien dan? Ja, we gaan je daarbij een handje helpen met dit artikel.

Vergeet het maar!

Op een dag weet je het: Ik word Wmo-consulent! 
Waarom zou je dat willen? Nou omdat je graag mensen met een hulpvraag wilt helpen door je echt in hen te verdiepen. Omdat je geeft om mensen en wilt dat ze weer perspectief op de toekomst krijgen.

Welnu, daarvoor moet je het niet doen en dat wil een werkgever ook helemaal niet. Doe niet zo mal! Dat doe je maar met passie en hobbymatig als vrijwilliger bij jou in de buurt, maar niet als professional.

Maar het staat toch in vacatures dat je juist voor de medemens je best moet doen? Ja duh lieverd, daarin kan natuurlijk niet staan waar jij als Wmo-consulent werkelijk voor dient: het zoveel mogelijk uitsluiten van levering van zorg. Dus als het effe kan de hulpvrager in zijn of haar kracht zetten en over de heg van het eigen netwerk dumpen zodat er geen of weinig Wmo-uren aan verspild hoeven te worden.

Goed, dit is trouwens niet eens een realistische afweging, want als jij al zo gericht op de medemens denkt, ben je sowieso niet geschikt en niet in de positie om in aanmerking te komen voor de functie Wmo-consulent. Het is namelijk niet alleen een kwestie van opleiding op het gebied van egotherapie, bewegingstechnologie, fysiotherapie of vergelijkbaar, maar daarnaast een uitgestippeld pad van indoctrinatie en hersenspoeling, waardoor de Wmo-consulent automatisch het juiste doet en dat is niet gericht op de hulpvragers maar in het belang van de werkgever en opdrachtgever (de gemeente).

Met andere woorden: je kun niet zomaar en ineens voor die functie willen gaan. Men is ook niet zozeer op zoek naar vakspecialisten pur sang, maar kijkt in een bestaande vijver van voorgeprogrammeerde kandidaten. Die zijn daarbij vooral knikkers in het spel, geldlopers met financiële pakketjes om hun nek.

Jagers

Voor een jacht heb je jagers nodig. Wie jagen er zoal op Wmo-consulenten? En waarom?

Eerst het laatste maar beantwoorden: om er grof geld aan te verdienen (eigenlijk gaat het meer om stropers dan jagers).

Zoals bij elke strooptocht gaat het om een bestaande prooi en niet om iets in wording. Als jij geen Wmo-consulent bent, dan ben je geen target, hoe graag je dat werk ook zou willen doen. Er moet direct aan jou kunnen worden verdiend.

Jouw huid moet gelijk geld waard zijn op de markt!

Je kunt dit zien aan de titel van de vacatures. Je komt nauwelijks tot geen vacatures voor Wmo-consulent tegen met ‘aankomend’ of ‘junior’. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Meer bewijs staat in de vacaturetekst: nagenoeg altijd wordt gevraagd naar ervaring als Wmo-consulent van minimaal een jaar. Met andere woorden:

In de meeste gevallen lijkt het te gaan om het wegkapen van medewerkers.

Een Wmo-consulent werkt voor een gemeente. Niet bij een gemeente (als ambtenaar), meestal niet. Je zult dan ook maar weinig vacatures voor die functie van gemeenten zelf tegenkomen op bijvoorbeeld Werkenbijdeoverheid.nl en Gemeentebanen.nl.

Wmo-consulenten worden ingelijfd door de jagers en stropers en vervolgens voor flinke tarieven ingezet bij gemeenten. Bedenk hierbij dat de Wmo-budgetten al enorm onder druk staan (door toenemende vraag en stijgende hogere zorgkosten) en je begint met het graaiende jagers- en stropersgilde bij de Wmo in het achterhoofd te begrijpen waardoor de tekorten oplopen.

Jagers- en stropersgilde

Maandag
Zeer prominent aanwezig in het jachtgebied is detacheerder Maandag met zo’n 25 vestigingen in het land. Met een grote hark probeert het bedrijf zoveel mogelijk Wmo-consulenten aan zich te binden om deze vervolgens te plaatsen bij gemeenten door het hele land.

Langhenkel Talenter
Bij Langhenkel Talenter wordt niet zo expliciet gevraagd naar ervaring als Wmo-consulent. Wel naar (zoals elders ook) een Hbo- of wo-diploma in Ergotherapie, Bewegingstechnologie, Fysiotherapie of vergelijkbaar. Impliciet wordt die toch weer wel verlangd want men wil ervaring met het bespreken en beoordelen van problemen om zo inzicht te krijgen in de situatie van de cliënt en ervaring in het stellen van diverse indicaties.

Yacht
Dat klink als ‘jacht’ dat Yacht. Eigenlijk Yacht Group, eigenlijk ook BMC en vooral ook het monster Randstad. Een zeer actieve speler bij de overheid om alles af te stropen op zoek naar plekken waar men medewerkers voor een lucratief tarief kan detacheren. Zeer interessante, winstgevende business. Ook Wmo-consulenten worden gevangen en geplaatst doorgaans onder de BMC-vlag. Eén van de functie-eisen is gemeentelijke en/of GGZ-ervaring. Dus niets voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt.

DPA Professionals
Met de functie-eis ‘minimaal 1 jaar als WMO Consulent of indicatiesteller bij een gemeente’ is het duidelijk dat DPA Professionals ook aast op prooi waarvan de huid gelijk kan worden verkocht aan gemeenten. Het is de bedoeling dat je zo flexibel mogelijk bent gericht op het naar binnen harken van geld voor DPA Professionals. Daar waar het opborrelt: ‘je ziet het als een uitdaging om bij verschillende gemeenten ervaring op te doen en je stelt je hierin flexibel op’.

Matchpartner
Ook Matchpartner heeft alleen een boodschap aan ervaren Wmo-consulenten. In de meeste vacatures wordt gevraagd om minimaal twee jaar, maar soms wordt de lengte van de vereiste ervaring niet benoemd.

Koen
Bij Koen kun je ook alleen maar met gemeentelijke Wmo-werkervaring terecht als Wmo-consulent. Dus men is daar ook duidelijk aan het werven om weg te kapen bij de concurrent. Maar alleen als je een ‘slimmerik’ bent. Maar goed, wie vindt niet van zichzelf dat hij of zij er eentje is?

Daan
Bij Daan struint men het jachtgebied af naar kandidaten die minimaal 1, 2 of enkele jaren werkervaring hebben als Wmo-consulent. Een beetje afhankelijk van waar men je nodig heeft.

Bender
Ben jij d’r voor Bender en om mensen op weg helpen naar een toekomst met perspectief? Nou kom maar op dan als Wmo-consulent. Maar wel met minimaal 1-3 jaar ervaring.

RadarPersoneel
En dan hebben we natuurlijk ook de RadarGroep die al sinds jaar en dag de neus overal in het sociaal domein steekt. Dat mag ook wel als zo’n beetje dé architect ervan en de kwartiermaker en wegbereider voor alle commerciële jagers en stropers. Via RadarPersoneel Zorg & Welzijn speurt de moeder der social jobcreators zelf ook naar naar Wmo-consulenten met minimaal zes maanden ervaring.