Is de bijstand een spel van de Nederlandse Loterij?

Update: zo 25 oktober 2020 - 19:41 uur

> Blog

25 oktober 2020 – Nederlandse Loterij is de naam achter zeven bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO. De bijstand (afkorting voor de algemene bijstandsuitkering) staat er niet bij. Is het dan toch geen kansspel?

De algemene bijstandsuitkering is als een recht vastgelegd in de Participatiewet. Als iemand aan de voorwaarden voldoet, heeft hij of zij dit recht. Bij het behandelen van de aanvraag gaat het erom dat de uitkeringsverstrekker (de gemeente) het recht op de bijstandsuitkering moet vaststellen.

Als iemand eenmaal bijstand ontvangt, moet er voortdurend in de gaten worden gehouden of het recht blijft bestaan. Daarvoor doet de gemeente rechtmatigheidsonderzoeken en is de informatieplicht van de bijstandsgerechtigde voorgeschreven.

Objectieve zekerheid

Het recht op bijstand is een objectieve zekerheid. Dat wil zeggen dat het ondubbelzinnig kan worden vastgesteld. Daarbij is het noodzakelijk dat de belanghebbende meewerkt en de gemeente binnen de kaders van de wet uitvoert. Dat is in de praktijk helaas wel eens een spanningsveld, maar daar gaat het in dit blog niet over.

De bijstand is een objectieve zekerheid, geen kansspel!

Zeker recht, niet misschien!

Niemand heeft misschien recht op bijstand, maar het is altijd zo dat iemand recht of geen recht op een uitkering heeft. Het gaat om:

Het vastgestelde recht op een bijstandsuitkering.

Dit slaat op de mogelijkheid om het recht op een bijstandsuitkering vast te stellen. Je kunt er nog zoveel recht op hebben, het moet ook nog eens vast komen te staan.

Maar dit alles heeft niets met kansen te maken! Daarom is een passage zoals ‘misschien recht op een bijstandsuitkering’ rampzalig.

Alle deelnemers bij de Nederlandse Loterij hebben een kans om een prijs te winnen, maar er is niemand die misschien (met een dosis geluk) recht heeft op een bijstandsuitkering.

Rondje langs de velden

We maken een rondje langs de velden op zoek naar gemeenten die van het recht op bijstand (ogenschijnlijk) een kansspel maken op hun websites.

‘heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering’
Breda, Den Bosch (WeenerXL), Enschede, Gennep, Krimpenerwaard, Midden-Drenthe, Ridderkerk, Roerdalen, Rotterdam, Westerveld, Zwolle

‘heeft u misschien recht op bijstand’
Rijswijk

‘heeft u misschien recht op een uitkering’
Hoorn

‘komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering’
Aalsmeer, Amstelveen, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (Stroomopwaarts), Wijdemeren

‘krijgt u misschien een bijstandsuitkering ‘
Emmen, Midden-Groningen

‘kunt u misschien een uitkering krijgen’
Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas (IJsselgemeenten)

‘kunt u misschien ¬†een bijstandsuitkering krijgen’
Sittard-Geleen

‘kunt u misschien een bijstandsuitkering aanvragen’
Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk (Halte Werk)

misschien kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering’
Eindhoven