Administratieve tijdbom bij mbo-school Aventus Apeldoorn

Bijgewerkt: wo 13 oktober 2021 - 13:17 uur

> Start
> In je hemd staan in de bijstand


13 oktober 2021 - Aventus Apeldoorn is één van de negen mbo-scholen°¹ die in 2018 een grote gok namen met de gezamenlijke aanschaf (collectieve aanbesteding) van Osiris. Dit is een student-informatiesysteem (SIS) van softwareleverancier CACI in Amsterdam dat eigenlijk voor het wetenschappelijk onderwijs en hogerberoepsonderwijs is ontwikkeld. Dat is vragen om problemen omdat middelbaar beroepsonderwijs op veel vlakken heel anders is georganiseerd dan die hogere onderwijsvormen.

Door Ray Heijder

Op 16 september 2021 had ik een sollicitatiegesprek met een teammanager en collega die blijk gaven inmiddels flink over de kook te zijn door het implementatietraject van Osiris bij Aventus Apeldoorn. Terwijl ik kwam voor de functie 'medewerker studentenadministratie' via uitzendbureau Timing, leek het wel of men eigenlijk verlegen zat om een psycholoog.

Aventus zocht naar een batterij mensen die de - vooral handmatige - werkzaamheden voor de migratie van het oude naar het nieuwe systeem moesten gaan uitvoeren. Waarom moet je als kandidaat dat eerst van alles te horen krijgen over de ellende rond het te gebruiken systeem. Beetje vreemd!

Haast was geboden, want de tijd tikte: 11 oktober 2021 zou het oude SIS op zwart gaan en moest met de helse klus van drie maanden worden begonnen.


Kommer en kwel

Het sollicitatiegesprek begon met een verhaal vol kommer en kwel. Een gemiddelde sollicitant zou gelijk afhaken bij zo'n onheilspellend beeld. Ik niet, want dan begin ik pas enthousiast te worden.

Met mijn werk- en levenservaring voel ik mij als een vis in het water bij lastige klussen.

Ik zag zoveel herkenning in het verhaal van de twee dames van Aventus en gaf dat ook aan. Ik zou eigenlijk dé perfecte medewerker zijn. Het enige 'minpuntje' dat aan mij kleeft, is mijn neiging tot het nemen van leiderschap. Aan het eind van het gesprek zei ik nog:

Dat ik de neiging heb om leiderschap te tonen, kan een afbreukrisico zijn voor uw samen te stellen team. Maar misschien is die competentie juist hard nodig, dat kan ook. Als het een probleem vormt, heb ik er begrip voor dat u mij snel voor de functie afwijst.

Hoe gemakkelijk kun je het voor ze maken?


Toen werd het muisstil vanuit Aventus

Waarschijnlijk in een aankomende burn-out, konden de dames van Aventus het wekenlang niet opbrengen om mij te informeren over de voortgang van de sollicitatieprocedure. Ook het handvat dat ik ze gaf om mij eenvoudig af te wijzen indien nodig konden ze in de stress niet grijpen.

Ook uitzendbureau Timing werd volledig in het ongewisse gelaten. Mijn contactpersoon daar - die er toch steeds bovenop zat met telefoontjes en e-mails - kon ook in zijn spreekwoordelijke vet gaar smoren. Hij toonde direct na mijn sollicitatiegesprek belangstelling en informeerde mij tussendoor twee keer (23 en 29 september) keurig met het droevige bericht dat hij nog (steeds) niets wist en Aventus niet thuis geeft.

Dus (overigens alleen deze keer) hulde voor Timing Apeldoorn!


Eindelijk nieuws op 13 oktober

Inmiddels is de startdatum van de monsterklus gepasseerd als ik vandaag 13 oktober 2021 door een hoorbaar verbijsterde intercedent van Timing wordt gebeld, de man die mij tot nu toe zo fijn te woord heeft gestaan en geholpen. Net als ik, is hij onthutst over de onbehoorlijke gang van zaken rond mijn sollicitatie veroorzaakt door de wanhopige werkgever.

Uitzendbureau Timing en ik zijn eigenlijk heel onbeschoft bijna een maand lang aan het lijntje gehouden door Aventus Apeldoorn!

Grote afwezige in het verhaal is Trajectregie (werk & inkomen) van gemeente Apeldoorn. Die had (in opdracht van gemeente Epe) eigenlijk wat moeten betekenen in het kader van doelmatigheid. Maar ja, die gemeenten geilen vooral op rechtmatigheid (straffen en zo).


°¹ Negen samenwerkende mbo-scholen die gevaarlijk gokken op Osiris:

  1. mboRijnland
  2. Hoornbeeck college
  3. ROC TOP
  4. MBO Utrecht
  5. ROC A12
  6. Da Vinci College
  7. Aventus
  8. Deltion College
  9. Horizon College